SaS navrhuje na čelo ÚPN J. Kalinu, ktorého pôvodne nominoval Smer-SD

06.02.2013 Bratislava

Bratislava 6. februára (TASR) - Opozičná SaS bude navrhovať za predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) Juraja Kalinu. Ten sa už raz o funkciu uchádzal ako nominant Smeru-SD. Vládna strana ho však krátko pred samotnou voľbou stiahla, a to aj pre jeho kritické názory na slovenský štát či sochu Svätopluka na Bratislavskom hrade.

Na Kalinovi sa dnes zhodol poslanecký klub SaS. "Budeme sa snažiť získať podporu aj iných opozičných strán. Sme presvedčení, že je to veľmi dobrý kandidát a za istých okolností aj zvoliteľný. Predpokladáme nejakú podporu aj zo strany Smer-SD," uviedol pre TASR predseda poslaneckého klubu SaS Juraj Miškov.

Kalina pre TASR reagoval, že za dôveru klubu SaS ďakuje. "Týmto spôsobom sa pokúsime naplniť víziu o budúcom smerovaní ÚPN, ktorú som už prezentoval," vyhlásil.

KDH do novej voľby zatiaľ navrhuje Mariána Gulu, podporu tomuto kandidátovi potvrdila aj predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská. Podpredseda KDH Pavol Abrhan na margo Kalinu povedal, že zatiaľ sa o tomto návrhu nerokovalo. "Počkáme ešte aj na návrh Smeru-SD. My ponúkame svojho Mariána Gulu, ale netrváme na tom, že to musí byť on," povedal. Šéfka klubu Smeru-SD Jana Laššáková dnes uviedla, že dohoda vo vládnej strane na kandidátovi sa už črtá.

Poslanec Anton Martvoň (Smer-SD) pre TASR uviedol, že Kalina je šikovný historik a teda kvalitný kandidát. Napriek tomu, ak sa Smer-SD zhodne na inom, podporu Kalinovi v tajnej voľbe nepripúšťa. "Ja sa v týchto veciach snažím hlasovať tímovo s klubom. Ak sa my dohodneme na nejakom kandidátovi, ktorý bude obhajovať nezávislosť ÚPN, tak podporím nášho kandidáta. Na druhej strane, nomináciou SaS som veľmi prekvapený," dodal Martvoň.

V súčasnosti vedie ústav bývalý štátny tajomník rezortu kultúry Jozef Lang. Funkciou štatutára ho poveril Ivan Petranský, ktorý 31. januára skončil vo funkcii šéfa ÚPN. Lang má viesť ústav dovtedy, kým Národná rada SR situáciu definitívne nevyrieši tým, že zvolí pre ústav nového predsedu.

Poslanci volili naposledy šéfa ÚPN 29. januára, avšak neúspešne. Pôvodne mali vyberať z dvoch kandidátov, napokon zostal len opozičný František Mikloško, ktorý v tajnej voľbe neprešiel. Nominanta Smeru-SD Juraja Kalinu sociálni demokrati stiahli v pondelok (28.1.). Mikloško v tajnej voľbe získal 63 hlasov od 141 prítomných poslancov. Na zvolenie potreboval aspoň 71 hlasov. Predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) bude musieť vyhlásiť novú voľbu s novonavrhnutými kandidátmi.
 

Vyberte región